onsdag, oktober 29, 2008

Dialogrutor man klarar sig utan

Tack för informationen Adobe Updater, detta meddelande tillförde väldigt mycket värdefull information när jag öppnade en PDF!

måndag, oktober 20, 2008

Schrödingers diskmaskin och andra äventyr i ett nybyggt kök

Vi har fått ett nytt kontor och med det ett nytt kök som verkligen retar gallfeber på mig. 
  • Kylskåpet ser ut som ett skafferi-skåp
  • Frysen ser ut som ett grytskåp
  • Diskmaskinen ser ut som ett grytskåp
  • Diskmaskinen visar inte på något vis om den är igång eller inte
  • Diskmaskinen visar inte på något vis om den startar upp igen om man av misstag öppnat den för att ställa in något i den och konstaterat att den var igång
  • Köket har inget skåp för grytor, det som mest liknar ett grytskåp är diskmaskinen och frysen
  • Manualerna till de olika maskinerna har ingen bild på vilken apparat den tillhör på utsidan utan vackra bilder som vagt antyder vilken maskin den tillhör.
    Om man letar efter manualen till en viss maskin i den bunt av manualer som kom med måste man öppna varje bok och leta efter något som avslöjar vad den handlar om
Jag kan acceptera ganska klumpiga gränssnitt till saker om det är en avvägning man gör för att spara pengar på displayer eller avancerade inmatningsenheter, men att offra användbarhet på estetikens altare går bort.
För alla som hört mig gnälla på detta i några dagar så tänker jag lägga av med det nu. Det känns inte så konstruktivt :)

måndag, oktober 13, 2008

Superhjältar är vi allihopa!

När jag jobbade med MMORPG för länge sedan minns jag att en arbetskompis funderade över ett av de inbyggda problemen i genren; "Hur får man 100000 mänskliga spelare i samma värld att alla känna sig som hjältar?"
Ur det perspektivet känns det kommande spelet DC Universe online aningen komiskt. Man spelar tydligen en superhjälte i någon slags olycklig alternativ kopia av jorden. Denna värld har förmodligen dramatiskt fler ärkeskurkar per capita än något vi sett tidigare. För att klara utbildningsbehovet har man rimligen gymnasieprogram av typen "dödsstråle-programmet" och "robotkonstruktion inriktning på övervåld och maktfullkomlighet".
Ett annat sätt att angripa problemet är att fundera över om man kan definiera om superhjälterollen i en värld där alla har superkrafter. Jag gillar Monty Pythons inlägg i debatten.